четвъртък, 8 октомври 2009 г.

kestane şekeri

ilk ve son yaptığım tariflerdendir mutlaka kestane şekeri. sabrınız kıtsa yardımcınız yoksa ve sunacağınız kişi bunun değerini bilmeycekse tavsiyem hiç yapmayın. ve satın alırken de amaaaaan ne kadar da pahalıymış yahu demeyin. gerçekten fiyatı zahmete tam karşılıktır. sonuç çok güzel ama çok zahmetli. ama benim gibi de inadınız ağır basarsa yaparsınız. şimdiden kolay gelsin.
1 kg kestane
1 kg şeker
1/2 kg su
kullanmadığınız bir tülbent bezi
ve booool sabır

ilk olarak taze kestaneleri sıcak suda biraz beklettim azıcık yumuşayınca dış kabuğu daha güzel soyuluyor. Dış kabuğunu soyduktan sonra suyla 5 dakika kaynatıyoruz.

şerbeti 1kg şekerle yarım kilo suyu bi tencerede kaynayana kadar bekliyoz kaynayınca içine artık soyulmuş kestaneleri koycaz ve bir taşım kaynatıp çok kısık ateşte 2 saat kaynatacaz.

soyulmuş kestaneler

Artık yarı yumuşamış kestanelerin kabukları daha kolay soyulur halde olması lazım. Fazla zedelemeden soymaya çalışıyoruz ki bu en zor kısmı. işte bunlar da benim soyulmuşlarım.

şimdi bunları 2 saat kaynatacaz ya dağılmamaları için tülbent parçalarına sarıyorum birer avuç. okuduğum tarifte 3er 3er di ama bende okadar tülbent yoktu hem kestanelerim de çok büyük değildi. sıkıcı bağladıktan sonra şerbetin içine atıyoruz.

işte tülbentlenmiş kestaneler şerbette yüzmeye başlamışlar artık. iki saat en kısık ateşte bu şekilde kaynayacaklar.

ve bu da süzülmüş halleri

afiyet olsun

ancak bukadar bütün kalabilmişler. ama ben sonuçtan memnunum. istediğim görüntüyü elde edemedim ama tadı yakalamışım.

diyorum ya bu da ilk ve son kez yapmış olduğum bi tarifti
AFİYET OLSUN

сряда, 7 октомври 2009 г.

pelik zeytinli simit

MALZEMELER:
1 bardak ılık su
1 bardak ılık süt
1pak yaş maya yuva
1 yumurta
1 kaşık tuz
1 kaşık şeker
2 kaşık tere yağ
aldığı kadar un (elenmiş)
ılık suda mayayı eritiyoruz şekerle beraber sonra bütün malzemeleri birleştirip hamurluyoruz yumuşak bir kıvam alana kadar. buz dolabında 30 dak beklettikten sonra hamuru çıkartıp tekrar biraz tereyağ ile tekrar harmanlıyouz. gene beklettim dolapta sonra da şekil verdim göründüğü üzre.

bir tabakta susam bir tabakta da sulandırılmış pekmez var. pekmez sokak simidi tadını veriyor. önce pekmeze batırıp süzüyoruz iyice sonra da susama batırıp tepsiye yerleştiriyoruz. simit şeklini verecektim ama tepsim çok boş kalıyor yuvarlak olunca ortalar boş kalıyo dolmuyor o yüzden pelik yaptım.

bir kaç tanesinin içine de kaşar koydum ve gene pelik gibi kapattım.

az aralıklı yerleştiriyoz tepsiye ve mayalanmasını bekliyoruz biraz.

sonra da fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

afiyet olsun

понеделник, 5 октомври 2009 г.

kış geliyor ayakları ısıtalım

iki üç saatte olan bu terliği sizlerle paylaşmak istedim. umarım beğenirsiniz.