четвъртък, 24 декември 2009 г.

AŞURE

Zahmetli ama lezzetli ve bereketli. Allah bu nimetlri bizlerden esirgemesin. kimseyi de açlıkla terbiye etmesin.AMİN
AŞURE:
1. 2bardak buğday
2. 1 bardak nohut
3. 1 bardak beyaz fasulye
4. yarım bardak pirinç
5. 4 bardak şeker
6. 2 elma
7. 1 portakal kabuğu rendesi
8. 1 kase kuru kayısı
9. 1 kase kuru incir
10. 1 bardak kuru üzüm
11. yarım bardak kuş üzümü
12. fındık
13. fıstık
14. nar
15. tarçın
16. su

İlk önce akşamdan nohutu fasulyeyi ve buğdayı sıcak suyla ıslatıyoruz. Sabah kaklkınca şişmiş malzemeleri birer kere yıkayıp teke teker düdüklüde haşlıyoruz dağılmayacak şekilde. Büyük bi tencere alıp buğdayı koyuyoruz ve kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci içine ilave ediyoruz bunlar kendilerinden geçene kadar kaynatılıyor. buğday dağılacak nerdeyse. bunlar kaynarken bi arada da kuru meyveleri ayrı ayrı kaplarda yıkayıp sıcak suyla ıslatıyoruz. isteyen isetediği büyüklükte doğrayabilir.


buğday kaynarken içine önce nohutu ilave ediyoruz ve bir taşım kaynatıyoruz. dibi tutmaması için karıştırıyoruz devamlı. nohuttan sonra fasulyeyi de ilave ediyoruz onu da bir taşım kaynatıyoruz. su az gelirse sıcak su ilave ediyoruz
sulu olması lazım baştan. bu bakliyatlar iyice kaynadıktan sonra sert olmadığı kanaatine vardığımız zaman (çünkü şeker bakliyatları sıkıp sertleştirebilir)şekeri ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz. şekerin tadını kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz çok tatlı severseniz çok şeker koyun çünkü dedğim gibi bakliyatlar şekeri çeker. sonra da kayısıyıları kuru üzümü kuş üzümünü ilave ediyoruz sularıyla birlikte. en son inciri bırakıyoruz aşurenin kararmasını istemiyorsak.bunlar kaynarken bi taraftan da 2 elmayı küp küp kesip portakal rendesiyle beraber içine atıyoruz
cümbül cemaat hepsi tanışıp kaynaşıyorlar. plök plök ediyorlar. çok koyu olmamak şartıyla ocağın altını kapatıyoruz ve geriye kalan malzemelerle de kaselerde süsleme yapıyoruz. aşure durdukça kıvam alıyor o yüzden sulu kalması sorun değil.



вторник, 22 декември 2009 г.

kırmızı bolero



üçgen mantı (yağda kızartılmış)


2 paket yufka (kıpani kori bulgaristanlılar için)
500gr kıyma
3 baş soğan
1 demet maydanoz
tuz
karabiber
nane
1 kaşık salça
kekik
sıvıyağ
soğanları pembeleşene kadar sıvıyağyla kavuruyoruz ve içine azıcık suyla gevşetilmiş kıymayı ilave ediyoruz kavuruyoruz. sonra da diğer malzemeleri ilave ediyoruz bi güzel harmanlayıp bırakıyoruz. azıcık soğuduktan sonra yufkadan ince şeritler çıkartıyoruz ve o şeritlerin uç kısmına bir çimdik kıymadan koyuyoruz ve muska şeklinde kapatıyoruz.bütün malzeme bitene kadar böyle devam ediyoruz.


eminim bu şeritleri siz daha düzgün kesebilirsiniz. ama ben herzamanki gibi acele ettiğim için yufka katlıyken kestim ve yamuk yamuk oldular azıcık ;)



biten üçgenleri istersen anında kızgın yağda kızart ve sıcakken üstüne sarmısaklı yoğurt dök ve üstüne de tereyağ gezdir ye istersen de biraz şokladıktan sonra poşetle ve frizerde beklemeye al istedikçe kullan azar azar.

ben hepsini frizere koydum o yüzden hala kızartılmış ve pişmiş yoğurtlu son halini resmedemidim. onu da yapınca ilave ederim inşallah.
afiyet olsun

pırasalı mısır unu bidesi

tepsiyegöre ölçüler değişebilir yapan bilir ama hiç yapmamış olanlar için fikir sahibi olsunlar diye yazacam.benim burda yaptığım teflon bir tava büyüklüğündedir.
1 bardak mısır unu
2-3kaşık beyaz un
2 tane uzun pırasa
2-3 kaşık ufalanmış peynir
2 yumurta
1 bardak süt
tuz
bir paket kabartma tozu veya 1 çay kşığı soda
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yufka
bir iki kaşık da yoğurt koyulabilir
pırasayı minik mink doğradıktan sonra azıcık öldürülür yağla veya suyla ben hiçbişeyle direk mikro dalgada azıcık ısıttım o pişer gibi oldu(yumuşadı yani)bütün malzemeleri i güzel harmanladıktan sonra cıvık bir hamur elde etmiş olmalıyız
eğer koyuysa azıcık sütle açmalıyız eğer çok cıvıksa az un ilave edebiliriz.ancak cıvık olması piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlıyor
yok efendim bu ne sulu sulu pişer mi dur koyu yapayım derseniz bu sefer çok sert olur pişince. kek hamuru gibi bişey olacak az daha cıvık belki de.
tepsiyi yağladıktan sonra sağlam yufkayı seriyoruz tepsiye ve kenarlarını kesmiyoruz üstüne kapatacaz. yüfkanın üstüne harcımızı boşaltıyoruz (birbuçukparmak kalınlığından fazla olmasın yoksa içi pişmeyebilir)ve sarkan yufkaları kapatıyoruz. içindeki malzme taşmamak şartıyla.

üstüne de görüldüğü üzre minik minik parçalar tereyağ koydum. ve kısık ateşte azar azar çevirerek tepsiyi pişiriyoruz.


pişince bir tarafı çeviriyoruz ve diğer tarafını da pişiriyoruz.

piştikten sonra sıcacık sıcacık ayranla veya yoğurtla yiyoruz. afiyet olsun