четвъртък, 24 декември 2009 г.

AŞURE

Zahmetli ama lezzetli ve bereketli. Allah bu nimetlri bizlerden esirgemesin. kimseyi de açlıkla terbiye etmesin.AMİN
AŞURE:
1. 2bardak buğday
2. 1 bardak nohut
3. 1 bardak beyaz fasulye
4. yarım bardak pirinç
5. 4 bardak şeker
6. 2 elma
7. 1 portakal kabuğu rendesi
8. 1 kase kuru kayısı
9. 1 kase kuru incir
10. 1 bardak kuru üzüm
11. yarım bardak kuş üzümü
12. fındık
13. fıstık
14. nar
15. tarçın
16. su

İlk önce akşamdan nohutu fasulyeyi ve buğdayı sıcak suyla ıslatıyoruz. Sabah kaklkınca şişmiş malzemeleri birer kere yıkayıp teke teker düdüklüde haşlıyoruz dağılmayacak şekilde. Büyük bi tencere alıp buğdayı koyuyoruz ve kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci içine ilave ediyoruz bunlar kendilerinden geçene kadar kaynatılıyor. buğday dağılacak nerdeyse. bunlar kaynarken bi arada da kuru meyveleri ayrı ayrı kaplarda yıkayıp sıcak suyla ıslatıyoruz. isteyen isetediği büyüklükte doğrayabilir.


buğday kaynarken içine önce nohutu ilave ediyoruz ve bir taşım kaynatıyoruz. dibi tutmaması için karıştırıyoruz devamlı. nohuttan sonra fasulyeyi de ilave ediyoruz onu da bir taşım kaynatıyoruz. su az gelirse sıcak su ilave ediyoruz
sulu olması lazım baştan. bu bakliyatlar iyice kaynadıktan sonra sert olmadığı kanaatine vardığımız zaman (çünkü şeker bakliyatları sıkıp sertleştirebilir)şekeri ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz. şekerin tadını kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz çok tatlı severseniz çok şeker koyun çünkü dedğim gibi bakliyatlar şekeri çeker. sonra da kayısıyıları kuru üzümü kuş üzümünü ilave ediyoruz sularıyla birlikte. en son inciri bırakıyoruz aşurenin kararmasını istemiyorsak.bunlar kaynarken bi taraftan da 2 elmayı küp küp kesip portakal rendesiyle beraber içine atıyoruz
cümbül cemaat hepsi tanışıp kaynaşıyorlar. plök plök ediyorlar. çok koyu olmamak şartıyla ocağın altını kapatıyoruz ve geriye kalan malzemelerle de kaselerde süsleme yapıyoruz. aşure durdukça kıvam alıyor o yüzden sulu kalması sorun değil.



Няма коментари:

Публикуване на коментар